Waar bent u naar op zoek?

Pastoraat - invloed van anderen op je keuzes

Wie wil je volgen?

Ds. C.H. Bijl
Door: Ds. C.H. Bijl
Pastoraat
20-01-2022

In onze ontwikkeling naar volwassenheid nemen we bewust en onbewust veel mee vanuit onze opvoeding. We worden mede door onze ouders gevormd tot wie we zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat deze ontwikkeling goed gaat. Er kan op psychisch en/of geestelijk terrein een scheefgroei ontstaan.

Op het geestelijke gebied kan het zo zijn dat we ons geloofsleven blijven afmeten aan dat van onze ouders of dat we bewust of onbewust toestemming en goedkeuring vragen van onze opvoeders. Het komt voor dat iemand zich tot in de volwassenheid of tot op hoge leeftijd laat leiden door een inmiddels al overleden vader of moeder.

Ook de geestelijke sfeer in een gemeente of meningen van vooraanstaanden kunnen ons tot bepaalde keuzes brengen. We leggen bijvoorbeeld geloofsbelijdenis af of gaan aan het avondmaal, omdat het nu eenmaal zo lijkt te horen.

Anderen volgen

Het is heel zegenrijk als we ons afvragen waarom we iets doen of nalaten. Doen we iets, omdat we ons schuldig voelen als we een andere weg gaan dan onze ouders? Of laten we iets na, omdat iedereen vindt dat het zo hoort? Het kan ook zo zijn dat er een bepaalde gemakzucht in ons leven is gekomen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 20 januari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. C.H. Bijl
Ds. C.H. Bijl

is predikant van de hervormde gemeente te Papendrecht.