Waar bent u naar op zoek?

Wim Hulsman (red.) Met de Bijbel door Israël. Reisgids. Uitg. de Banier, Apeldoorn; 196 blz.; € 19,95.

T.W. van Bennekom, Goes
Door: T.W. van Bennekom, Goes
03-09-2020

Het is een vreemde en moeilijke tijd, de tijd waarin het coronavirus over onze wereld gaat. Toch verschijnen er ook in deze tijd nieuwe boeken. Zo ook is er een handzame reisgids verschenen over Israël, het land van Gods belofte. Wie de Bijbel, het Woord van God leest, wordt als het ware uitgenodigd om dit land te bezoeken. Ik kan het u aanraden, want je gaat de Bijbel met andere ogen lezen.

Het is een handzaam boekje en gemakkelijk mee te nemen naar de plaatsen die bezocht kunnen worden. Daarnaast is het prachtig voorzien van veel en goed fotomateriaal van bekende en onbekende plaatsen. Het grootste verschil met andere reisgidsen zit in het feit dat bij de plaatsen die daar aanleiding toe geven, het bijbelse tekstmateriaal in de kantlijn aangegeven wordt. Dit vind ik het unieke van deze gids. Een novum is ook, waar het dienstig is, dat er een QR-code gekoppeld aan Google Maps, vermeld wordt. Een smartphone is dan onmisbaar, maar voor mij bleef het na wat pogingen, een ‘smartphone’. Wat andere reisgidsen beschrijven, vind je ook hier, want veel aandacht wordt er geschonken aan de voorbereiding van de reis en aan de bijzondere dingen waarop je kunt letten als je deze reis maakt. Vanzelfsprekend wordt er ook over de bijzondere plaats van dit land en volk geschreven. De Palestijnse gebieden – Joden noemen het vaak ‘betwiste gebieden’– worden niet vergeten. Zeker als toerist is het goed om voor vertrek hier goed aandacht aan te besteden.

Een complete reisgids te maken voor een klein land waar zo veel te zien is en die tevens een handzame reisgids is, lijkt me niet te doen. Ik mis de spanningen tussen Joden en Palestijnen waarmee je tijdens een reis naar Israël ontegenzeggelijk geconfronteerd wordt. Wie immers naar de Palestijnse gebieden wil, moet een niet-Joodse gids nemen. Je kan, als christen, verstrikt raken in een dubbele loyaliteit.

Eerlijk gezegd, is dit mijn probleem. Jammer dat Nazareth-village slechts zijdelings wordt genoemd. Wat een schitterend, klein openluchtmuseum, waar christenen werken en waar vlakbij ds. M.L. Dekker (Gereformeerde Gemeenten) zijn werk verricht. Verschillende bijzondere plaatsen komen niet aan de orde, zoals Beth Alpha, de Sachne, Sede Boker, de plaats waar de eerste president van Israël, Ben Goerion, na zijn pensionering naartoe trok, omdat hier de toekomst voor zijn volk lag. Wie naar Israël reist, komt vaak tijd te kort. Wie Israël nog kan bezoeken, vindt in deze reisgids een zeer waardevolle gids. ‘Kom, ga met ons en doe als wij! Jeruzalem dat ik bemin.’

T.W. van Bennekom, Goes
T.W. van Bennekom, Goes