Waar bent u naar op zoek?

Woorden

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
05-01-2023

Woorden geven betekenis aan ons denken en door woorden wordt waarheid doorgegeven

‘ Probeer de taal altijd zo te gebruiken dat ze precies zegt wat je bedoelt’, schreef C.S. Lewis eens als antwoord op een vraag over hoe goed te schrijven. Ja, C.S Lewis was een meester in woorden en zinnen. Zowel zijn Narnia-boeken, zijn apologetische werk als zijn filosofische verhandelingen tonen dat hij een diepe denker is.

Woorden zijn belangrijk. Ze zijn zo belangrijk dat God woorden in een boek gebruikt om de boodschap van het Evangelie door te geven. Woorden geven betekenis aan ons denken en door woorden wordt waarheid doorgegeven.

Er kan veel met woorden en hun betekenis gedaan worden. De betekenis van woorden kan worden veranderd, er kunnen nieuwe woorden gemaakt worden en oude woorden kunnen herontdekt worden. Woorden veranderen gebeurt vaak tegenwoordig. De onlangs heruitgegeven Cambridge Dictionary gaf hiervan een schrijnend voorbeeld. Volgens de schrijvers van dit woordenboek was in het licht van de steeds maar evoluerende taal rondom gender het aloude woord ‘vrouw’ hoognodig aan een update toe. De oude betekenis voldoet niet meer in onze moderne tijd en dus werd een nieuwe betekenis toegevoegd. Door deze Orwelliaanse ‘dubbelspraak’ is een vrouw niet alleen een ‘volwassen mens van het vrouwelijk geslacht’, maar mag een transvrouw zich nu ook officieel vrouw noemen.

Door de tijd heen komen er ook nieuwe woorden bij. Aan die nieuwkomers kun je zien wat een samenleving bezighoudt. ‘Energietoerisme’, ‘zevenvinker’, ‘concentratiecrisis’ en ‘klimaatklever’ zijn daarvan dé voorbeelden uit 2022. Nieuwe woorden zijn mooi, scherp en grappig, maar ik stel voor dat we ons ook inzetten om oude woorden te herontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het woord ‘ontzondigen’ uit Psalm 51. Wat een rijk woord! Het geeft precies aan wat er bedoeld wordt. ‘Geloofsgehoorzaamheid’… nog zo’n parel. Een woord dat duidelijk laat zien dat God geloven en God gehoorzamen twee kanten zijn van dezelfde munt.

Ik geloof dat we als christenen deze woorden steeds weer moeten herontdekken en mogen doorgeven aan de volgende generatie. Want als we de betekenis van die woorden geloven en doorgeven, zou er zomaar een wonder kunnen gebeuren. Ik denk dan in de richting van een vrouwelijke klimaatklever die tot geloofsgehoorzaamheid komt.

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers