Waar bent u naar op zoek?

column

Woorden leren

22-05-2012

‘Ik heb Uw belofte in mijn hart opgeborgen, opdat ik tegen U niet zondig.' Na het ontbijt oefenen onze kinderen deze woorden uit Psalm 119. Een week lang. Zo krijgen deze woorden een plaats in hun hoofd, voor altijd.

Onze dochters hebben een kalender waarmee ze regelmatig een bijbeltekst aanleren. Met bijpassend verhaal voor de uitleg. Op school en op de kinderclub leren ze ook bijbelwoorden uit het hoofd. Op school voor een goed cijfer en op de kinderclub om er een stempel mee te verdienen.

Van Elizabeth George – ze is auteur van God liefhebben met heel je verstand en God volgen met heel je hart – leerde ik om als volwassene door te gaan met het aanleren van bijbelteksten. Een klein tekstkaartje op een keukenkastje en ook één in mijn tas en in de auto. De woorden herhalen tijdens mijn dagelijks huishoudelijk werk, op de fiets en in de auto, in de wachtkamer van de tandarts. Woord voor woord. Telkens weer.

‘Wees niet bezorgd’ en ‘Roep Mij aan in de dag van de benauwdheid, Ik zal u eruit helpen en u zult Mij eren.’ ‘Wie zijn overtredingen bedekt, zal niet voorspoedig zijn, maar wie ze belijdt en nalaat, zal barmhartigheid verkrijgen’; ‘Ik ben de HEERE, uw God, Die u leidt op de weg die u gaan moet’ en ‘Want ik ben ervan overtuigd dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid die aan ons geopenbaard zal worden.’

 Het memoriseren van Gods Woord. Ik zou het veel vaker moeten doen. Zodat ik mijn denken vul met Zijn denken. Zodat ik waarheden van God in me opneem, beschikbaar om mijn denken te vernieuwen. Waarheden die me in staat stellen de moeilijkheden die op mijn pad komen het hoofd te bieden. Woorden om te gebruiken als ik met mijn mond vol tanden sta. Woorden in mijn hoofd om te leren volgen met mijn hart. Gods Woord opgeborgen in mijn hart, zodat die woorden me kunnen leiden, tot me kunnen spreken en op de goede beslissing kunnen wijzen. Altijd, overal en in elke situatie.

Bijbelse woorden, letterlijk van buiten geleerd. Misschien eerst om er een tien mee te halen. Woorden in mijn hoofd, bruikbaar door de Geest. Kracht, hoop, vreugde en geloof in plaats van ontmoediging, wanhoop, twijfel en angst.

Nelleke Donk