Waar bent u naar op zoek?

Voor dr. J. van Eck tonen de Dordtse Leerregels ‘de grote beweging van Gods liefde’

Zo werkt verkiezing

Dr. G. van den Brink
Door: Dr. G. van den Brink
Geloofsleer
26-01-2023

Toen vijf vrienden dr. J. van Eck benaderden met het voorstel om ter gelegenheid van diens zeventigste verjaardag een boekpublicatie te verzorgen, hoefde deze niet lang na te denken over het thema daarvan: Gods verkiezing. Dat onderwerp was zijn leven lang met hem meegegaan.

Door de jaren heen was hij er ook telkens vanuit een zekere fascinatie over blijven schrijven. Daar moest dus een bloemlezing van samen te stellen zijn. Enkele dagen na zijn verjaardag werd deze hem overhandigd, tijdens een drukbezocht symposium in de hervormde kerk in zijn geboorte- en woonplaats Lexmond, dat nog is terug te zien via het YouTube-kanaal van de kerk.

Gemengd boeket

Dobberen op de genade brengt in chronologische volgorde teksten bijeen die Van Eck schreef tussen 1980 en 2022. De bundel bevat een groot deel van een niet eerder uitgegeven scriptie dogmatiek (1980), diverse artikelen uit tijdschriften en hoofdstukjes uit eerder gepubliceerde boeken, maar ook een viertal preken en enkele nieuw geschreven tekstjes. Een gemengd boeket dus, dat voorafgegaan wordt door een informatief interview dat redacteuren Wim Dekker en Koos van Noppen met de auteur hadden.

Evangelievertolking

Centraal in het boek staan de Dordtse Leerregels. Van Eck is een uitstekende gids in het lezen daarvan. Hij weet precies waarop je moet letten om de honing van het Evangelie te slaan uit deze op het oog zo ongenaakbare rots. Dat is bijvoorbeeld op het woordje ‘ons’ dat talloze malen voorkomt: God heeft óns verkoren, staat er dan. Dat wordt ons aangezegd in de verkondiging, de prediking. De Leerregels bieden dus geen afstandelijke wereldbeschouwing, maar evangelievertolking. Hun op geloof en verkondiging gerichte taal heeft Van Eck willen honoreren, omdat dat zijns inziens tot dusver te weinig gedaan is. Daar kon hij weleens gelijk in hebben.

Lees de volledige tekst van dit artikel in het nummer van De Waarheidsvriend van donderdag 26 januari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.

Dr. G. van den Brink
Dr. G. van den Brink

uit Woerden is hoogleraar Theologie en wetenschap aan de Vrije Universiteit te
Amsterdam.