Waar bent u naar op zoek?

Zoeken naar verbinding

03-07-2018

Hoe maak je verbinding tussen het Woord van God en mensen, die zonder Christus verloren zijn? Voor ds. J. van Oostende (80), emeritus predikant in Putten, is dat de kern van het predikantschap.

‘Voor een theoloog is het wezenlijk dat hij geworteld is in de Schrift én in de maatschappij. Als jong predikant moet je bereid zijn om te leren. Ik werd op mijn 36e dominee, nadat ik eerst les had gegeven op een middelbare school en inmiddels vader van vijf kinderen was. Ik maakte onnodig fouten, ook in mijn opstelling naar mensen toe. Als je in de verdediging gedrukt wordt, ben je blij met een groepje medestanders. Maar ga je je op hen richten, dan gaat het mis. Dan kun je vergeten dat je het geheel van de gemeente dient. Probeer als predikant goed te luisteren en de ander, die jou lastigvalt, juist te vinden, in de hoop dat hij bewogen wordt en iets ziet van wat jou raakt.’

Lees de volledige tekst van deze terugblik van een theoloog in De Waarheidsvriend van donderdag 5 juli 2018 of download hier de eerste pagina van het interview.