Waar bent u naar op zoek?

Zuid-Afrikaanse spiegel

30-05-2011

Met het oog op ontwikkelingen in politiek en onderwijs kan contact met Zuid-Afrikaans onderwijs een bron van inspiratie zijn, schrijft J. Braaksma.

Een eigen toelatings- en benoemingsbeleid spreekt voor een christelijke school in Nederland vanzelf. Nog wel. Met het oog op ontwikkelingen in politiek en onderwijs kunnen contacten met het Zuid-Afrikaanse onderwijs een bron van inspiratie zijn.

 

Onlangs bracht een delegatie van Driestar Educatief een bezoek aan Zuid-Afrika. Een van de aandachtspunten was een onderzoek naar de situatie van het christelijk onderwijs in Zuid-Afrika. Net als in Nederland hebben scholen in Zuid-Afrika een expliciete identiteit. Het gymnasium in Potchefstroom bijvoorbeeld geeft onderwijs dat ‘bijbels gefundeerd’ is. Naast christelijke scholen zijn er ook moslimscholen, waar hoofddoekjes een wezenlijk onderdeel van het schooluniform vormen. Het wil echter niet zeggen dat leerkrachten of leerlingen bij bovenstaande scholen respectievelijk christen of moslim moeten zijn. Van een van de moslimscholen is zelfs maar liefst 60 procent van de leerkrachten niet moslim.