Waar bent u naar op zoek?

Ontheven orthodoxe predikanten (6, slot, Jan Scharp)

‘Berispelijk voorbeeld’

Ds. M. van Kooten
Door: Ds. M. van Kooten
19-10-2021

Jan Scharp (1756-1828) is misschien wel het meest bekend om de preek die hij hield zonder de letter r te gebruiken en ondertekend werd door Jan Welgeslepen.

Het was echter een vertaling van het sermoen van een Duitse predikant, die moeite had met het uitspreken van genoemde letter. Er zijn echter wezenlijker zaken te vermelden van Scharp.

Bevriend met de pastoor

Jan werd geboren in Den Haag als zoon van het hoofd der belastingen. Hij was een snelle leerling op de Latijnse school, alsmede op de theologische faculteit te Leiden. Hij deed op zijn zestiende levensjaar belijdenis van het geloof en was nog maar zeventien lentes toen hij zijn eerste preek hield in de Grote kerk van Tholen, over Romeinen 12:9a: ‘De liefde zij ongeveinsd.’
Sint Annaland, waar hij op zijn 22e verjaardag het ambt aanvaardde, werd zijn eerste gemeente. Hij voerde daar op 10 mei 1779 de nieuwe berijming in, die eigenlijk sinds 1773 in de meeste plaatsen in gebruik was genomen. Scharp blijkt op Tholen populair te zijn geweest, want in 1780 kreeg hij een beroep naar Poortvliet. Hiervoor bedankte hij.
Axel werd zijn volgende standplaats. Hij was daar bevriend met de pastoor en maakte een grafdicht op hem toen deze overleed. Een broer van de overleden pastoor liet het drukken. Dit veroorzaakte veel commotie.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 21 oktober 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

 

 

Ds. M. van Kooten
Ds. M. van Kooten

is predikant van de hervormde gemeente te Elspeet.