Waar bent u naar op zoek?

Het belang van christocentrische prediking (2)

Christus schilderen

Ds. M.G.M. Mudde
Door: Ds. M.G.M. Mudde
Prediking
17-08-2021

Hoe zal de gemeente uit Hem en tot Hem leven, als Jezus Christus niet het middelpunt is in de prediking, als alleen af en toe Zijn Naam eens valt? Daarom moeten dienaren van het Woord de Heere Jezus aanbieden in de prediking, Hem schilderen met woorden.

Dat is christocentrische prediking en die verschilt van antropocentrische prediking. Dit diepen we hieronder verder uit, waarbij we ook luisteren naar wat anderen hierover hebben gezegd.

Zie het Lam Gods

Ds. L. Kievit zei weleens: ‘Houd Christus in het midden! De gemeente moet Hem zien.’ Bij de bestudering van zijn preken wordt dit duidelijk. Waar de tekst ook over ging, steeds was het een theocentrische prediking, waarin Christus vooropging. Of, zoals hij Maarten Luther eens vrij citeerde: ‘Er moet net zo hard op de tekst geslagen worden, totdat Christus uit de tekst komt.’ Boven aan de steen op Kievits graf staat niet voor niets: ‘Zie het Lam Gods.’

Het theologisch bijzondere van Kievit is dat hij in zijn prediking de nadruk legt op het Evangelie van Gods liefde, die met name tot uiting komt in het lijden en sterven van Christus. ‘Vooral het leven van de gelovige in de steeds terugkerende worsteling van het geloof, om te komen tot Christus en te blíjven bij Christus, krijgt bij hem de nadruk, meer dan de praktische invulling van het dagelijks leven’, zo valt te lezen in een publicatie op www.verbidiviniminister.nl.

Dat deze Christus ook in zijn eigen hart leefde, is goed merkbaar in een gesprek dat dr. C.A. Tukker en zijn vrouw met hem in Leiden hadden.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 19 augustus 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. M.G.M. Mudde
Ds. M.G.M. Mudde

is predikant van de hervormde gemeente Rehoboth te Hollandscheveld.