Waar bent u naar op zoek?

column

Niets is meer zeker

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Door: Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Column
Ethische thema’s
10-02-2025

“Steeds meer vragen van lhbti'ers met kinderwens”, kopt de NOS. Er is een ‘enorme behoefte’. Op voorlichtingsbijeenkomsten komen allerlei stellen én singles af: alleenstaande vrouwen en mannen, vrouwenkoppels, mannenstellen, transpersonen, stellen met een derde wensouder en nog veel meer. Allemaal hebben ze dezelfde vraag: welke mogelijkheden zijn er voor ons? En hoe makkelijk of moeilijk is het om de kinderwens te laten uitkomen?

Nog niet zo lang geleden zocht D66-leider Rob Jetten de media op. Samen met zijn mannelijke verloofde, met wie hij dit jaar hoopt te trouwen, zoekt hij een draagmoeder die zwanger wil worden en voor hen een kindje wil baren. Vanzelf gaat het niet. ‘Voor draagmoederschap beland je als homostel al snel in het buitenland. Dan ben je in de Verenigde Staten zo 150.000 dollar kwijt om een draagmoeder te vinden, dat vind ik echt een bizar bedrag.’

Actieve werfactie

Het publiek vond er wat van. Sommigen sloegen aan het rekenen en vonden zo’n tarief voor negen maanden zwangerschap helemaal niet hoog. Anderen vonden dat zijn persoonlijke verhaal een actieve werfactie was voor een draagmoeder – terwijl publieke oproepen in Nederland verboden zijn. Dan waren er nog de (veelal) vrouwen die zich bekommeren om de moederloze baby of juist mensen die hem enthousiast een kind gunnen.

De vraag is niet of wensouders veel van hun kind zullen houden. Hun kinderen zijn juist heel gewild, toch? Dus misschien is dat niet de vraag waarmee we moeten starten.

Bodemloos verloren

Beter is het om zachtjes te luisteren naar de kinderen. Kinderen worden vanaf hun geboorte van nature ingevoegd in een duurzaam verband dat hen hun identiteit, veiligheid en zekerheid geeft. Hun levensverhaal past in een groter verhaal, zowel naar het verleden als richting de toekomst.

Hoe vergaat het kinderen onder een nieuwe werkelijkheid van wensvaders, draagmoeders, eiceldonoren en spermadonors? Als je niet weet wie je ouders zijn, van wie je biologisch en symbolisch afstamt, wie je broers, zussen, grootouders, neven en nichten zijn? Je hebt misschien wel een heel sociaal netwerk, maar je voelt je tegelijk bodemloos en verloren.

‘Jij bent zo geliefd’ is het verhaal dat verteld wordt. Maar is de werkelijke boodschap niet ‘Niets is meer zeker?’

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Drs. Elise van Hoek-Burgerhart

is als manager onderzoek en beleid werkzaam bij de NPV – Zorg voor het leven.