Waar bent u naar op zoek?

Studiedag 20 november aanmelden

De inmiddels gebruikelijke studiedag die het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in het najaar over een voor de gemeenten relevant thema belegt, zal dit jaar als onderwerp hebben ‘De sprekende God?!’ We willen u en de leden van uw gemeente van harte uitnodigen voor deze studiedag, die  gehouden zal worden DV op woensdag 20 november van 13.30 tot ongeveer 20.30 uur in Kerkelijk Centrum Eben Haëzer, Schoutstraat 8a te Woudenberg.

We richten ons met deze studiedag op u als kerkenraden die vanuit het pastoraat, diaconaat of jeugdwerk belangstelling hebben voor dit thema, maar ook op geïnteresseerde gemeenteleden en ieder die geïnteresseerd is in het thema.

We hebben voor het thema ‘De sprekende God?!’ gekozen, omdat we merken dat in de christelijke gemeente jongeren en ouderen worstelen met de vraag of God spreekt en hoe en waar dan precies? Ze leven in een cultuur waar elke positieve verwijzing naar God is en wordt uitgebannen. Tijdens deze studiedag willen we laten zien dat God voor alles tot ons spreekt via Zijn Woord, via de eredienst en ook op andere manieren. We reiken deze dag handvatten aan hoe je hierover in gesprek kunt gaan met elkaar binnen de gemeente.

Na de opening door ds. P. Nobel zal prof. dr. M.J. de Vries bijbels-theologische lijnen schetsen in zijn lezing ‘De sprekende God’. Ds. K. Hak zal in de tweede lezing ingaan op het thema ‘Hoe spreekt God in mijn leven?’

Na deze lezingen kunnen de deelnemers kiezen uit drie van de vijf aangeboden workshops. In deze workshops zal verdieping van het thema aangeboden worden en is er ruimte voor ervaringen en vragen van deelnemers.

Als tegemoetkoming aan de kosten voor deze dag vragen we een bedrag van € 39 p.p. Graag vooraf overmaken op ING-rekening NL98INGB0000138421 t.n.v. Geref. Bond, Apeldoorn, o.v.v. studiedag 20 november. (Om misverstanden te voorkomen vragen wij u nadrukkelijk naast de betaling te voldoen, zich ook aan te melden!)

Programma

13.00 uur: Ontvangst

13.30 uur: Opening, door ds. P. Nobel

13.45 uur: Hoofdlezing De sprekende God – prof. dr. M.J. de Vries

In de kerk nemen we ons uitgangspunt in het spreken van God door Woord en Geest. Veel gemeenteleden ervaren ook dat God tot hen spreekt. Maar er zijn er ook die Gods stem niet horen vanwege verschillende oorzaken. Anderen zoeken naar Gods spreken in de natuur, in de geschiedenis, in de filosofie of in de verschillende godsdiensten. Dat geldt ook voor Gods spreken in dingen die in je leven gebeuren: hoe weet je of het God is die spreekt en wat wil Hij dan zeggen? Uiteindelijk is Gods stem het duidelijkst te horen in de Bijbel en daarom noemen we dat Gods Woord. Dat Woord heeft de eeuwen door een krachtige werking op mensen gehad, omdat de Heilige Geest onze oren opent voor Gods stem in de Bijbel. In de lezing wordt ingegaan op wat er met ons gebeurt als de Geest en het Woord vat op ons krijgen.

 14.25 uur: Tweede lezing Hoe spreekt God in mijn leven? – ds. K. Hak

We dienen een sprekende God. Hij heeft gesproken door de schepping, door de Schriften en de ultieme bazuinstoot vanuit de hemel is de gave van Zijn geliefde Zoon als Redder voor de wereld. Om de sprekende God te verstaan hebben we een geestelijk antenne nodig. Deze wordt ons geschonken bij de wedergeboorte, wanneer Gods Geest in ons komt wonen en we Zijn stem leren verstaan. De Heere belooft vertrouwelijk om te gaan met wie Hem vrezen en Zijn verbond in acht nemen. Als gelovigen mogen we leren om door genade in een intieme band met de Heere te leven als geliefd kind van de Vader, die Zichzelf bekend wil maken aan ons. Maar hoe komt het dat we vaak Zijn stem niet verstaan? Is Hij gestopt te spreken tot ons? Hoe kun je leren wandelen met Hem?

 15.00 uur                            : Koffie/Theepauze

15.30 – 16.30 uur                : Eerste workshopronde

16.30 uur                              : Wisselen

16.35 – 17.35 uur                : Tweede workshopronde

17.35 – 18.55 uur                : Maaltijd, ontmoeting (boekentafel aanwezig)

18.55 – 19.55 uur                : Derde workshopronde

20.00 – 20.20 uur                : Korte plenaire nabespreking

20.20 – 20.30 uur                : Sluiting

20.30 – 21.00 uur                : Mogelijkheid voor koffie/thee 

Verdiepingsworkshops:

Workshop 1: Spreekt God ook door lastige teksten? – prof. dr. B.J.G. Reitsma

Elisa vervloekt kinderen die hem uitschelden voor ‘kaalkop’. Twee beren verscheuren ze. Jezus vervloekt een vijgenboom, die geen vrucht draagt, terwijl het nog niet de tijd voor vijgen is. God geeft opdracht om een hele stad uit te roeien, inclusief vrouwen, kinderen en al het vee. Zo zijn er meer teksten die vraagtekens oproepen. Het zijn de teksten die je voor de voeten geworpen kunnen worden. Is dit jullie God? Hoe ga je daarmee om? Hoe moet je dergelijke teksten verstaan? Daarmee gaan we aan de slag.

 

Workshop 2: Bijbellezen en dertigers – ds. J.W. Verboom

Ik hou tijdens het bijbellezen van iets nieuws ontdekken, van verrassing, van emotie, van iets waardoor ik kan zien dat het nu helpt en dat het leidt tot persoonlijk vruchtdragen.’ Dit zijn enkele kenmerken van bijbellezende dertigers/millennials. Hoe sluit je bij hen aan in de gemeente? Hoe werkt het voor jou als dertiger? We wisselen een aantal adviezen uit. Maar we gaan vooral ook praktisch aan de slag met twee methodes. Dit is een workshop waarin jij Gods stem kunt horen.

 

Workshop 3: God spreekt door persoonlijke getuigenissen – ds. E. Meijer

In deze workshop verdiepen we ons in één van de manieren waarop God spreekt, namelijk door persoonlijke getuigenissen. Hoe nodig en nuttig is het om persoonlijke getuigenissen te horen? Of juist te delen met anderen? We gaan hierover met elkaar in gesprek en geven elkaar de gelegenheid om iets te delen van onze eigen positieve ervaringen met het horen of delen van een persoonlijk getuigenis. Tegelijk willen we ook nadenken over de mogelijke risico’s en gevaren hiervan. Kortom, een boeiende workshop waarin praktijk en theorie/theologie helemaal bij elkaar komen!

 

Workshop 4: De eredienst als plaats waar God spreekt – dr. W. Dekker

Het is maar de vraag of en hoe alle mensen die ’s zondags naar de kerk gaan, verwachten of God daar tot hen spreekt. En als dat zo is, spreekt God dan specifiek in de preek tot ons? In de gereformeerde traditie is het: de prediking van het Woord van God is zelf ook het Woord van God. Sommigen zeggen dat de samenkomst van de bijbelkring juist de plaats is waar God spreekt. Hoe zit dat dan? Genoeg vragen om samen mee aan de slag te gaan in deze workshop.

 

Workshop 5: God spreekt door de Bijbel, hoe lezen wij? – dr. J. de Jong-Slagman

Of we nu een roman lezen, een informatieve tekst of de Bijbel: in ons brein gebeurt er van alles als we lezen. Welke gevolgen heeft het voor ons lezen als we de Bijbel moeilijk vinden? Kunnen we door didactische werkvormen het begrijpen van wat we lezen bevorderen? In deze workshop kijken we dus naar het proces van het lezen én passen we een paar werkvormen toe om het Bijbellezen meer betekenis te geven.