Waar bent u naar op zoek?

column

Heil en zegen

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Door: Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Actualiteit
16-01-2024

Iemand wenste me ‘heil en zegen’. En onwillekeurig proef je: dit heeft een andere lading dan ‘de beste wensen’ of ‘veel geluk’. Het is soms wat zoeken naar wat je zelf zegt of schrijft op de welbekende kaartjes aan het einde van het jaar. Dat mooie gedicht of die aansprekende tekst zeggen hen die niet zoveel hebben met God en geloof, misschien wel niets.

Er kunnen zomaar drempels zijn. Ooit stond een buurvrouw op de stoep. Wat betekenden toch die Engelse woorden? Ze had wel een Bijbel in huis – als wij vertelden waar ze de tekst kon vinden, zocht ze zelf de betekenis wel op.

Heil en zegen. Dat God ons zegent, betekent dat God ons leven kent, dat doet ontstaan en in stand houdt. En ook dat Hij alles geeft wat nodig is om tot onze bestemming te komen, om als beelddrager van Hem bezig te kunnen zijn. Een gezegend mens kan antwoorden, be-antwoordt aan Gods bedoeling. Hoe mooi is dat. Gods zegen bakent het goede leven af.

Zegen en heil. Wie denkt er niet aan de grote heelmeester, de Heiland, Jezus Christus? Hij leefde in aanhankelijkheid aan en afhankelijkheid van God. Hij trok Zich op vele momenten terug om met God te spreken. Niet Zijn eigen wil stond op de eerste plaats, maar de wil van God. Hij had oog en hart voor Zijn medemensen. Velen heeft Hij genezen. En dat was meer dan alleen de ziekte die verdween. Genezing ging gepaard met vergeving, bevrijding en heelmaking. Nee, deze mensen werden niet onaantastbaar voor kwaad, ze bleven kwetsbaar voor ziekten of de dood. Jezus’ genezing richtte zich op hun concrete bestaan in het hier en nu.

Heil en zegen. Wat zou je dat soms meer willen, gewoon in het dagelijks bestaan. Meer van die genezing en heelmaking voor die mensen op de lange ggz-wachtlijst die geen uitweg zien en om euthanasie vragen. Voor die vrouw die verwacht beter af te zijn als ze voor een abortus kiest in plaats van voor haar kind. Voor die tiener in de ontwrichtende greep van drugs.

We hebben het nodig: heil en zegen. Laten we dat gewoon maar hardop blijven zeggen.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Drs. Elise van Hoek-Burgerhart

is als manager onderzoek en beleid werkzaam bij de NPV – Zorg voor het leven.