Waar bent u naar op zoek?

Dr. Immink brengt goed naar voren wat specifiek het gereformeerde in de kerk is

Traditie biedt steun

Ds. A. de Lange
Door: Ds. A. de Lange
Geloofsleer
03-02-2022

De Artios-reeks is vruchtbaar. Prof. dr. F.G. Immink zorgt met Overtuigd gereformeerd voor een nieuwe loot aan de stam. We mogen van de oud-rector van de Protestantse Theologische Universiteit verwachten dat we wat goeds en stevigs in handen krijgen. Dat is ook werkelijk zo.

Toen ik in het boek begon, was ik benieuwd wat het zou bieden. Ik verlang zelf ook gereformeerd te zijn. Maar in deze tijd waarin in ons werelddeel christenen steeds meer een minderheid worden en gereformeerd zijn vaker met vreemde ogen bezien wordt, vraag ik me vaak af hoe ik het aan anderen ‘verkoop’. Zou Immink in dit boek ‘gereformeerd zijn’ weten te ‘verkopen’?

Immink schrijft dit boek – met de ondertitel Met sympathie voor de traditie – in ieder geval als iemand die zelf van harte gereformeerd is. Hij is overtuigd en wil laten zien dat er voor ieder ander goede redenen zijn om dit ook te zijn. Daarbij gaat hij rustig en punctueel te werk en het is door het boek heen goed te merken dat hij schrijft als wetenschapper, die wil kunnen verantwoorden wat hij beweert. Hij laat de zaak zelf spreken.

Grondslag

Hij begint in hoofdstuk 1 met sympathie uit te spreken voor tradities in het algemeen. Tradities bieden structuur aan de dagelijkse gang van zaken en zij scheppen ruimte om verantwoord en weldoordacht in het leven te staan. Met name heeft hij sympathie voor de orthodox gereformeerde traditie. Zonder traditie blijken we verlegen te staan in een tijd van pandemie en een tijd van toename van wantrouwen aan gezag en van complottheorieën. Dit boek is duidelijk van recente datum.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 3 februari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. A. de Lange
Ds. A. de Lange

is predikant van de hervormde gemeente te Nieuw-Lekkerland.