Waar bent u naar op zoek?

column

Wakers

Ir. Bert-Jan Ruissen
Door: Ir. Bert-Jan Ruissen
Politiek
Ethische thema’s
29-08-2023

Wetsvoorstellen beoordelen: dat is een groot deel van mijn werk als Europarlementariër. Daarbij merk ik dat de Brusselse bemoeienis steeds vaker ook gaat over ethische kwesties. De keuzes die daarin worden gemaakt, zouden ons als christenen grote zorgen moeten baren.

Zo wordt er momenteel onderhandeld tussen de Europese instellingen (Raad, Parlement en Commissie) over een richtlijn inzake bestrijding van geweld tegen vrouwen. Zo op het eerste gezicht is dat een wetsvoorstel waar je als christenpoliticus voor zou moeten zijn. Er zit echter een stevige adder onder het gras. Progressief-liberale collega’s in het Europees Parlement grijpen deze richtlijn namelijk aan om pogingen om vrouwen af te laten zien van een abortus, eveneens aan te merken als geweld. Onvoorstelbaar, maar zover wil men dus gaan. Hun agenda is duidelijk: ‘het moet maar eens afgelopen zijn met dat waken en bidden bij abortusklinieken. We maken dat gewoon strafbaar en regelen dat in een Europese richtlijn’, zo is hun gedachte. Dan moeten alle landen van de EU zich daaraan wel houden.

De betreffende bepaling zou nog weleens verdergaande consequenties kunnen hebben. Bijvoorbeeld voor kerkelijke ambtsdragers. Want stel: een ongewenst zwangere vrouw overweegt een abortus en gaat met haar vragen hierover naar haar predikant. De predikant adviseert voor het kind te gaan en wijst haar op Jeremia 1:5: ‘Eer Ik u in moeders buik formeerde, heb Ik u gekend.’ De vrouw in kwestie voelt zich hierdoor echter onder druk gezet en gaat ermee naar de rechter. Is deze predikant onder de nieuwe Europese richtlijn straks strafbaar? Ik ben bang dat het inderdaad die kant op gaat.

Uiteraard doen we er alles aan wat in ons vermogen ligt om dat te voorkomen. In het Europees Parlement bundelen we als christelijke parlementariërs de krachten bij het opkomen voor het ongeboren leven. Daarbij weten we ons gesteund door diverse pro-life organisaties, zoals One of Us, die in Brussel heel goed werk doen. Maar in het Parlement zijn we een minderheid. Dat is de realiteit.

Waar we behoefte aan hebben is meer wakers en bidders. Niet alleen bij abortusklinieken, maar ook in en voor Brussel.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ir. Bert-Jan Ruissen
Ir. Bert-Jan Ruissen

is namens de SGP lid van het Europees Parlement.